martes, 26 de abril de 2016

COM TREBALLAR LA NARRACIÓ EN L’EDUCACIÓ PRIMÀRIA


Primerament, abans de començar a parlar de les propostes d’activitats de la relació, m’agradaria fer un breu repàs del que és el gènere narratiu. Aquest és un gènere literari que es basa en exposar uns fets, tant reals o imaginaris, de forma cohesionada, i escrits en format de prosa o vers. La narració es diferencia dels altres estils per explicar els fets contextualitzant-los en un moment determinat, amb uns personatges principals (que porten a terme la gran part de les accions que ocorren) i secundaris (apareixen sols en moments determinats), i seguint un ordre lògic. Aquests textos tenen un narrador que relata la història, presenta els personatges que apareixen, i situa als lectors en la història. El narrador pot ser intern (si forma part de la història) o extern (si no forma part de la narració).


En quant a la estructura en què es realitzen les narracions, s’ha de destacar el format estàndard, que consisteix en segmentar la tramesa en les següents tres parts (encara que a vegades es pot suprimir alguna):

- Plantejament: En aquesta part es realitza una introducció a la història, situant al lector al context on es desenvoluparan els fets i presentant la narració.

- Nus: Aquesta es la part principal, ja que és on s’exposa la tramesa de la història (per això sol ser la més extensa).

- Desenllaç: Aquesta part es l’episodi final de la història, on es resolen o finalitzen els conflictes. Cal destacar que a vegades es pot quedar un final obert.


El gènere narratiu inclou dues categories segons les característiques que tinga el text, que són la novel·la i el suspens. A més, cal destacar que hi ha molts subgèneres narratius, com per exemple la faula, el conte, la narració, la novel·la, o la literatura popular, però no es troben marcats tots, és a dir, que depenent de l’enfocament de les definicions, poden ser incloses en un gènere o altre.


Pel que fa a la manera en què podem treballar la narració a l’aula segons cada cicle, anem a realitzar una proposta per a fer a l’aula i una a l’exterior.


En el primer cicle, una de les activitats que es podria treballar podria ser que els alumnes lligen una narració, i després contesten unes preguntes de comprensió lectora. Fora del aula, podrien realitzar una excursió al cinema per a veure una pel·lícula amb format de narració i després el professor serà l´encarregat de realitzar una anàlisi de la tramesa parlant del narrador, personatges, parts, etc.

En el segon cicle, una activitat que proposaria per a realitzar dins l’aula seria la de llegir una narració representant-la dividint la classe en grups, i a través de la representació demanar als alumnes que intenten definir el que és el gènere narratiu. Fora del aula es podria visitar a algun cançoner conegut com Pep Botifarra, per què els contara un recull de faules o contes populars, i realitzar preguntes de comprensió als alumnes.


Quant al tercer cicle, una activitat possible pot ser la de donar-li cinc elements als alumnes per què elaboren ells una narració de forma individual i després observar si hi ha errates. Fora del aula podrien anar a veure com uns actors interpreten varies històries, i que els alumnes diguen quina és la narració justificant amb les característiques que tenen aquest tipus de text.

No hay comentarios:

Publicar un comentario