Per a començar aquesta definició considere important realitzar una breu explicació etimològica de la paraula "drama", amb l'objectiu de comprendre millor la resta d'aquesta definició. Així, doncs, el terme dramàtic prové de "drama", aquesta paraula correspon al nom genèric de tota creació literària en què un artista cridat dramaturg concep i desenrotlla un esdeveniment dins d'un espai i temps determinats. Els fets es referixen a persones o caràcters que simbolitzen en forma concreta i directa un conflicte humà.
Per tant, el gènere dramàtic o teatral és un gènere literari i artístic en el que és realitzen representacions actuades (en el cas d'obres de teatre, cinema...) o escrites (en el cas de la literatura pròpiament). Este gènere fa referència als drames, que son representacions de la vida humana, quant als conflictes, desilolusions i avatars que li succeeixen a la persona humana en la seva relació envers els altres i la seva pròpia situació al món.
En la literatura pròpiament, és un gènere literari en el qual es realitzen arguments creant-se històries, en les quals els diversos personatges, interactuen mitjançant diàlegs i/o narracions en un sentit tràgic i de vegades fatalista, referent a la situació “viscuda” pel personatge o els personatges del drama. Aquest són els que tenen desamors i diversos avatars, que si bé poden estar intercalats dins de l’obra amb parts en les quals els personatges obtinguin un cert estat de felicitat.
A més, les parts principals en què es divideix una obra dramática tenen el nom d’actes. Cada acte representa una fase del desenvolupament de l’acció. L’espai de temps que transcorre entre dos actes es denomina entracte. El final de cada acte sol coincidir amb un momento de tensió dramática.
Dins del gènere teatral trobem diversos subgèneres:
- La tragèdia: És la representació de terribles conflictes entre personatges superiors, els quals són víctimes d’una destinació ineludible. A més, els personatges de les tragèdies solen estar dominats per forts sentiments, com l'amor, l'odi, enveja, etc. Entre els grans autors de les tragèdies podem destacar l'escriptor anglés William Shakespeare.
- La comèdia: És una forma en què l'acció dramàtica discorre de manera oposada a la tragèdia. Si en la tragèdia els personatges canvien d'un estat favorable a un desfavorable en aquesta, la representació es dóna a través d’un conflicte de l’aspecte alegre i divertit de la vida.
- El drama: A diferència de les formes anteriors, el drama no té un caràcter definit, sinó que en ell es combinen indistintament aspectes tràgics i còmics. Açò se deu al fet que el drama pretén representar la vida tal qual és, raó per la qual, tendix a tractar els assumptes de forma menys rígida que la tragèdia i la comèdia.
Finalment, dir que el teatre és un de les activitats mes completes i formatives que podem oferir als nens/as, a mes de ser una dels activitats que major grat causen en ells/as. En ell s'abasta el perfeccionament del llenguatge i l'expressió, l'ensenyament, el foment d'hàbits socials, fins a la pèrdua de la vergonya per part dels seus participants. Treballar este gènere en l'aula és una proposta bastant interessant i de gran utilitat, ja que als alumnes els agrada i el diverteix. Una de les maneres mes comuns de treballar-ho és mitjançant una representació teatral.
Lidia Barrón
Fonts bibliogràfiques:
- Recuperat de Cidead http://recursostic.educacion.es/secundaria/edad/2esolengualiteratura/quincenas/q_7.html el 21 de març de 2016
- Recuperat de Profesor en línea http://www.profesorenlinea.cl/castellano/generodramatico.htm el día 21 de març de 2016
- Recuperat de Portal Educativo http://www.portaleducativo.net/sexto-basico/426/Genero-dramatico el 21 de març de 2016
No hay comentarios:
Publicar un comentario