viernes, 25 de marzo de 2016

Educació Literària

L’educació literària s’entén com l’adquisició d’una competència lectora específica, que requereix del reconeixement d’una determinada conformació lingüística i del coneixement de les convencions que regulen la relació entre el lector i aquest equip de text en l’acte concret de la seua lectura” 
(Coveri, 1986; Lugari, 1985)

Basant-se en la decinició que ens oferix Coveri i Lugari sobre l'educació literària, podem dir, per tant, que aquesta es tracta de la formació d'un lector competent, partint d'una programació general de l'ensenyament de la lectura per a especificar el tractament que ha d’atorgar-se als textos literaris.

Pel que fa a la lectura, aquesta parteix com una activitat composta per dos tipus de conductes prou diferenciades, però alhora simultànies i complementàries. Primer, el lector ha de construir-se un sentit del text a partir d’activitats psicomotrius i de raonament. En segon lloc, ha de construir-se un comportament lingüístic que s’adequa a les característiques de la llengua escrita. A banda, també han de saber apropiar-se del text a través d’activitats de contacte, d’incitació a la lectura i de formació d’hàbits lectors. 

Els xiquets i xiquetes han d’aprendre a comprendre a través d’un itinerari de lectures comprensible, tenint en compte la relació amb els coneixements previs dels alumnes, realitzant una contextualització literària i aplicant els mecanismes lectors, els quals s’hauran de treballar mitjançant exercicis i activitats de lectura i escriptura literària. Ja que un saber llegir literari, a més, implica distingir entre text literari i les sues formes d’organització, treballant-ho amb molts tipus de textos. 

Personalment, considere que per a que en l’escola es done una educació literària i s’adquirisca el saber llegir literari ha d’haver un canvi a les metodologies i procediments tradicionals, a més d’una nova articulació d’un nou marc general de l’educació literària, enfocat en una integració del registre literari. Ha d’haver una construcció del coneixement per part de l’alumnat, una interacció educativa on es prioritze la comprensió, una ampliació del corpus literari, que és la idea de la producció escrita de la ficció, que desenvolupa de forma tècnica i pròpia una recreació de creativitat, oberta a la crítica literària, així com un gran increment del contacte amb el text a més d’una àmplia interrelació entre recepció literària i expressió escrita. 

En relació a l’educació secundària, ens adonem de que tot i que la literatura és llengua i cultura alhora, el seu ensenyament no s’enfoca des del punt de vista de les ciències socials, sinó que s’enfoca des de les ciències del llenguatge. Per tant, els objectius s’han centrat en les diferències lingüístiques del llenguatge literari i parlar de corrents o autors.

Finalment, considere que un dels nostres reptes, com a futurs docents d'educació, és l'educació literària dels nostres alumnes i alumnes, entesa com un acostament a la literatura des de les seues expressions més senzilles. En este sentit, nosaltres hem de treballar perquè els xiquets arriben a ser lectors cultes i competents, implicats en un procés de formació lectora que continue durant tota la vida. És una tasca molt important, d'ací que hàgem de procurar portar-la a cap esta habilitat en els centres educatius de la manera més òptima. Ja que és evident que els xiquets i xiquetes lligen molt poc hui en dia, açò pot ser fruit de motius com ara l'aparició de videojocs, la televisió, activitats extraescolars i una infinitat de coses. No obstant això, pense que per mitjà d'una bona motivació cap a la lectura, per part de docents i família, podem contribuir a minimitzar estos aspectes i així aconseguir un major interés de l'alumnat per la lectura. I per a dur a terme l'educació literària i l'interés per esta, podem fer ús de la biblioteca, tant escolar com d'aula.

"La importància de llegir va més enllà del merament acadèmic, ja que la lectura és un instrument fonamental per al creixement personal i social dels individus. Així, s'ha comprovat que la lectura estimula la convivència i les conductes socials integrades, contribuïx a augmentar el vocabulari, fomenta el raonament abstracte, potència el pensament creatiu, estimula la consciència crítica, etc. Però, a més, la lectura és una font inesgotable de plaer. Des d'esta perspectiva, el foment de la lectura és i ha de ser una prioritat de tot sistema educativo." (MECD, 2000)

Lidia Barrón

Fonts bibliogràfiques:

- Recuperat de Prezi https://prezi.com/wjuwhwjxkhu-/tema-16-la-educacion-literaria-en-el-contexto-escolar-mani/ el 18 de març de 2016

- Recuperat de Servicios Educam http://servicios.educarm.es/templates/portal/ficheros/websDinamicas/154/citas_lectura.pdf el 18 de març de 2016

- Recuperat de Aitortatanraulgrupal https://aitortatanraulgrupal.wordpress.com/2015/04/15/glossari-educacio-literaria/ el 18 de març de 2016

No hay comentarios:

Publicar un comentario