"La lectura d´un bon llibre és un diàleg incessant en què el llibre parla i l´ànima contesta." Endinsa´t amb nosaltres a l´increïble món de la literatura!
sábado, 26 de marzo de 2016
Competència Lectora
La competència lectora es definida per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE , 2000 ; 2009) com a “la capacitat de comprendre , utilitzar, reflexionar i interessar-se pels textos escrits per assolir els propis objectius , desenvolupar el coneixement i potencial personals, i participar en la societat “.
La competència lectora pot sorgir quan el xiquet encara és molt petit , a través de la participació en les seues activitats quotidianes, on es poden començar a generar llaços emocionals profunds entre la lectura i el lector. Conforme va desenvolupant la capacitat de llegir, la seua competència es fa més autònoma i va incrementant-se.
Per poder millorar aquesta capacitat que tenim les persones per llegir, la manera més adequada és desenvolupar-la de forma natural, és a dir llegint, però sols si els textos que es treballen són correctes. Si es fa així, no es necessita realitzar activitats específiques. Tot allò que es reflexiona sobre les lectures es considera acceptat com a competència lectora, perquè a través d’aquesta activitat s’augmenten els coneixements, s’investiga, es comparen des de diferents punts de vista, actuen sobre el text, i prenen consciència del que buscava transmetre l’autor a través de les paraules, entre altres coses.
La competència lectora es troba al voltant de tres eixos segons Solé (2004):
- - Aprendre a llegir.
- - Llegir per aprendre, en qualsevol àmbit acadèmic o quotidià , al llarg de tota la nostra vida.
- - Aprendre a gaudir de la lectura fent d'ella una acompanyant discreta i agradable , divertida i interessant que mai ens abandonarà.
En Espanya podem trobar l’Associació Espanyola de comprensió lectora (AECL) , amb la seua seu a Màlaga, que és l'entitat encarregada de regular la comprensió (a nivell nacional i internacional) en espanyol, d'homologar les proves d'avaluació, d'assessorar a entitats públiques i privades (editorials , universitats ...) i a més, fonamenta les seues actuacions basant-se en que l'hàbit lector és la forma natural d'entrenar la competència lectora.
· - Recuperat de http://rieoei.org/rie_revista.php?numero=rie59a02&%253Btitulo=Co el dia 19 de Febrer de 2016
· - Recuperat de http://www.juntadeandalucia.es/educacion/webportal/web/portal-libro-abierto/analisis-en-profundidad/-/noticia/detalle/la-competencia-lectora-2 el dia 2 de Març de 2016
· - Recuperat de
· http://www.juntadeandalucia.es/educacion/webportal/web/portal-libro-abierto/analisis-en-profundidad/-/noticia/detalle/la-competencia-lectora-2 el dia 7 de Març de 2016
· - Recuperat de http://rieoei.org/rie_revista.php?numero=rie59a02&%253Btitulo=Co el dia 21 de Febrer de 2016
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario