viernes, 3 de junio de 2016

Booktrailer "El Principito"





"El Principito" és una de les lectures que més repercussió ha tingut tant per a xiquets menuts com per als adults ja que tracta temes universals com per exemple;

  • · L´amor
  • · L´amistat
  • · El sentit de la vida
  • · La natura humana


Són moltes les històries que hauràs llegit de prínceps i princeses però segurament ninguna com la de “El Principito”. Estàs preparat per descobrir l´apassionant història d´un xiquet arribat d´un asteroide? Si es així , entendràs que només es veu bé amb el cor, ja que l´essencial és invisible als ulls. 
  • On descobriràs el vertader amor, la metàfora de la dona que estima, la que s´ha quedar per sempre en el seu cor, bonica perfecta i plena d´imperfeccions. Fou el temps que vas passar amb la teua rosa, la que la va fer tan important. 

  • Els baobaos amb la seua referència als problemes, t´ensenyaran que deus solucionar-los abans que siguen massa complicats. Si els baobaos no s'arranquen d'arrel quan són xicotets aniran creixent cada vegada més.

  • La falta de creativitat i imaginació de les persones. "Sols comprenen successos que es poden raonar". Les persones majors mai podran comprendre res per si soles i és molt avorrit per als xiquets haver de donar-los una vegada i altra vegada explicacions. 

  • La rabosa , personatge medul·lar de la història que ens fa veure l'essencial però també les dificultats i costos de l'amistat. "Encara que hi haja mil.lers de persones al món quan et dediques exclusivament a conèixer a una en concret i es converteix en el teu amic, acaba sent imprescindible per a tú".
CONCLUSIÓ:

Si no t´agrada la literatura, si t´agrada, si eres un xiquet, si eres adult ix del teu món i endinsa´t en “El Principito”, un llibre tan breu com profund, tan senzill com únic. 

PRESENTACIÓ DEL PLA LECTOR I RESPOSTA A LES PREGUNTES CLAU


A continuació exposarem una breu reflexió al voltant de la matèria de Formació Literària i els conceptes més rellevants que hem tractat al llarg del curs. Generalment, ha sigut de grat trencar les barreres de l´educació tradicional i apostar per una nova forma de fer literatura.
Al vídeo mostrarem a través d´una xerrada o tertúlia al campus de la universitat, els fets més rellevants per a nosaltres tractant els diferents aspectes de les tertúlies a classe, rondalles, treball al blog...  a través de la nostra evolució del quadrimestre i hem intentat sintetitzar el que hem après amb algunes qüestions proposades unint i aportant els nostres punts de vista i coneixements al respecte.

miércoles, 1 de junio de 2016

Activitats Pla Lector. Comunitat educativa


Com ja sabreu, la legislació, des de 2011, obliga a que tots els centres educatius tinguen un pla lector a fi de fomentar la lectura a l’escola dins de l´educació literària. A continuació, es presenta una proposta resumida del pla lector composta per una sèrie d´activitats per a tota la comunitat educativa, centrades moltes vegades en la dinamització de la biblioteca, i tenint en compte tots els espais (dins i fora de l´aula) i posibilitats educatives (festivitats, dies importants…) 

Pel que fa a l’escola on ho posem en pràctica, es tracta d´un col.legi public, localitzat a Requena. Encara que es tracta d’un edifici vell, compta amb instal.lacions prou completes (pati gran, aularis de música i de informàtica, gimnàs, inclús una xicoteta però profitosa biblioteca).

Si tenim una biblioteca al nostre centre, com en aquest cas, cal, no sols cal aprofitar-la sinó millorar-la, fer que siga un element viu i quotidià. A més com la majoria de pobles, Requena te una biblioteca municipal amb la qual convé mantindre relació a fi d’enriquir la nostra biblioteca i que siguen els xiquets i les xiquetes els que isquen guanyant de la interacció entre les dos. 

Una de les activitats que proposaria per l’inici del curs, amb l’objectiu de conéixer-nos, seria la d'una tertúlia en la que tots els membres de la comunitat educativa participaren opinant sobre la lectura i la seua experiència per tal d’obrir les portes a la literatura i al món de la lectura a menuts i grans. 

És important treballar tots els generes. Per això, una bona activitat pot ser una mena de roda poètica en la que els alumnes podrien escriure poemes senzills, apariats, sobre qualsevol membre de la comunitat educativa. Així, tots els membres el dia de Sant Valentí podem llegir els poemes que han escrit que poden ser de tot tipus (d’amor, d’humor, crítics constructius, etc). 

Fora del l’escola, també es poden fer tasques, com un grup de teatre, amb el qual treballem un altre genere. La tasca d’aquest grup seria fer una representació gratuïta, però amb fi col·laboratiu, al teatre principal del poble amb la coordinació i el permís de l’ajuntament. L´objectiu seria representar una obra i que els pares,
l´equip del professorat, etc, anàrem i feren voluntàriament un xicotet donatiu per a comprar llibres. 

Seguint amb el tema de la financiació de la biblioteca i de aprendre i fomentar la lectura i totes les competències relacionades amb aquesta, crearia un llibre que recopile l’historia del col·legi (treballem la narrativa). Això vol dir, que entre tots podem fer un llibre de histories que han passat al col·legi, anècdotes, algunes ficcions, etc, per a tots. Qui vulga podrà veure les seues creacions i les de altres comprant el llibre per una quantitat mínima. 

Una altra activitat, que van fer al centre on vaig fer les practiques l’any passat, fou la següent: Un mosaic en forma de llibre composat per les fotografies d’els components de l’escola llegint acompanyat d’un eslògan que fomente la lectura (treballem generes que combinen paraula e imatge). L’eslògan pot eixir d’un concurs democràtic en el que participe tota la comunitat educativa. Una vegada terminat, podíem posar-lo a l’entrada del centre com si d’una orla de lectors es tractara. Cada sis anys, quan tots els alumnes que apareixen el primer curs hagen passat a l’institut, es faria un altre amb un altre eslògan que fomente la lectura. 

Una experiència que potser siga recomanable, son fer trobades de literatura amb altres col.legis del poble per compartir allò que cada col·legi fa, veure que coses es poden millorar, etc. La activitat tractaria de dedicar el dia que podia ser el dia del llibre a fer jocs i activitats relacionades amb la lectura i literatura. Per exemple, una gimcana poètica com la que vam fer a la setmana d’activitats complementàries. 

Tornant a l’espai de la biblioteca, trobem que els centres, per noma general, romanen tancats als pares, es com si volgueren deixar-los fora de una cosa tan important, de la que son part fonamental, la educació dels seus fills. Per això, pense que pot ser bona idea obrir el centre i obrir l’espai de la biblioteca als pares tant de forma física, permetent que vagen a l’escola amb els fills a triar llibres; com de forma virtual, creant una pàgina web especifica i secundaria a la de l’escola en la que es puguen cercar llibres, veure si ja el te algú... En aquest sentit, podríem crear una biblioteca d’estiu, on es pogueren traure un nombre determinat de llibres per alumne a fi de curs i tornar-los a setembre. Per controlar el trafic de llibres caldria fer carnets de lectors als xiquets. 

Així mateix, a principi i a final de curs, podria fer-se una jornada de donació de llibres per ampliar la biblioteca. És a dir, tot qui vulga i tinga llibres avorrits a casa, pot dur-los a la biblioteca del col·legi. A més, es pot fer un mercat local d’intercanvi de llibres entre centres i en el que puga participa tothom, on se intercanvie un llibre per altre (aquells que ja no gastem a la biblioteca o que els xiquets no lligen) o llibres per qualsevol altra cosa. 

Per finalitzar, l´últim dia del curs podem fer un lip dup amb la temàtica de la lectura. El vídeo podria començar amb la biblioteca buida, que cadascú agafara un llibre per mostrar-lo de diferents formes, i així tots mentre la càmera avança pel recorregut, terminant en una biblioteca plena de llibres.

Com a conclusió, podem dir que es molt difícil i es molt de treball dur tot açò a terme. Però poc a poc es pot fer. De fet, no hi ha millor manera de fomentar la lectura que transmetent passió i esforç des de la figura del mestre per allò que fem, en aquest cas, fomentar la lectura d’una forma prou diferent que pot traure resultats positius si es treballa com toca.

Activitats Pla Lector. Primer Cicle

Com ja sabem, un Pla de foment de la lectura és un programa que compta amb una sèrie d'actuacions que persegueixen afavorir l'interés per la lectura entre els xiquets i els xiquetes. Parteix, a mes de la consideració de la lectura com a instrument fonamental per a l'aprenentatge en tots els àrees de l'ensenyament, i també com a font d'entreteniment i plaer. Per això, a continuació, realitzaré una proposta d'activitats per a incloure en el nostre Pla Lector. Concretament, dirigides al primer cicle d'Educació Primària. 

És necessari que, abans de començar a programar o dissenyar les activitats, coneguem i analitzem el context en què estes es van a desenrotllar. Així, doncs, el col·legi en què es va a dur a terme esta proposta es troba a Anna, un poble xicotet a uns 65 km de València. L'escola compta amb una aula per curs, una acollidora biblioteca i un pati prou ampli, entre altres instal·lacions. 

És molt important planificar activitats que tinguen a veure amb la lectura que anem a fer o el tema que estiguem tractant en eixe moment. No obstant això, si el nostre propòsit és que els xiquets disfruten llegint, devem de realitzar jocs i activitats més dinàmiques. 

Així, doncs, una de les activitats que podem efectuar abans de la lectura és realitzar una "excursió" a la biblioteca. Crec que és recurs molt útil per a la poca importància que se li dóna, de fet, molts xiquets acaben la seua etapa educativa sense haver assistit a la biblioteca del col·legi. Tractarem d'explicar-los com funciona la biblioteca, com està organitzada, què podem trobar allí, etc. També ens poden dir si han assistit alguna vegada, quines sensacions tenen, etc. Una vegada explicat açò, podríem realitzar una activitat perquè indaguen i trien algun llibre que els haja cridat l'atenció i posteriorment imaginen i expliquen a la resta de companys de què pot tractar el llibre, de manera que també fomentem l'expressió. 

Quant a l'activitat que realitzaran durant la lectura i, enllaçant-la amb la visita a la biblioteca, podríem realitzar el començament d'un "diari lector" que els acompanyarà fins a l'últim curs d'Educació Primària. En el primer cicle, és necessari que el professor els vaig guiar en la lectura, ja que molts xiquets poden no comprendre-la o traure conclusions errònies. Per això, una vegada tractat un llibre en concret, que pot ser triat per mitjà d'un consens amb la classe, podrien realitzar un dibuix del que més els ha cridat l'atenció del llibre, de com s'imaginaven una certa escena i així, comparar-la amb la resta de companys. A més, per a posar-ho en conjunt, podríem realitzar un mural amb dibuixos que facen referència a la història. I també, durant la lectura és important que els xiquets tinguen un quadern per a apuntar totes aquelles expressions i paraules que no entenguen. 

Finalment, després de la lectura, podríem eixir al pati, per a estar en un entorn tranquil per a realitzar una tertúlia. De manera que cada xiquet ens compte què els ha paregut el llibre tractat, les seues sensacions, que és el que més els ha cridat l'atenció, etc. Sempre guiat pel professor, ja que al ser tan xicotets, possiblement siga la primera tertúlia que realitzen i no sàpien molt bé per on enfocar-la. Una vegada tractat, podríem realitzar una representació de les escenes més significatives, inclús, una vegada al mes, realitzar una obra teatral en la sala d'actes. I, si existira la possibilitat, també seria interessant assistir a algun teatre, o alguna experiència de compte contes. 

A més, també podem aprofitar dates significatives en el calendari per a tractar la lectura. Podem celebrar Sant Jordi a la nostra forma, és a dir, regalar o prestar a un company un llibre que els haja agradat a ells. Podem anar a la fira del llibre de València, visitar alguna de les biblioteques més importants de València, etc. És important que isquen del col·legi perquè vegen que l'activitat i l'hàbit lector es troben també fora del centre escolar. 

També seria interessant que fóra del col·legi, i al llarg d'un curs, els xiquets s'inventaren una història, la que ells volgueren. Es tractaria de realitzar el seu propi llibre, però durant el primer cicle, amb més suport de dibuixos que de text. Inclús podem aprofitar l'aniversari de grans escriptors per a comentar les seues obres més representatives i plasmar-les en un mural per mitjà de dibuixos. 

En definitiva, són moltes les activitats que podem realitzar per a tractar la lectura d'una manera diferent: Gimcanas en el pati, excursions, representacions teatrals, murales... És una de les assignatures en què més imaginació i creativitat podem emprar, la qual cosa, agrada prou als xiquets. És necessari eixir d'allò més habitual, perquè com podem apreciar, la forma en què s'impartix la literatura en els col·legis no sol agradar, així que com deia Albert Einstein "Si busques resultats distints, no faces sempre el mateix".

Lidia Barrón

Activitats Pla lector. Tercer Cicle.


En aquesta activitat anem a elaborar una proposta d’activitats que programariem en el nostre pla lector. Cal dir que el desenvolupament de lectura en els alumnes és un dels principals objectius que tenen els centres, ja que és una part fonamental de l’educació. Cada centre elabora el seu propi pla lector per aplicar-lo a les seues aules amb l’objectiu d’aconseguir les metes que s’han proposat des d’un principi, però tots els centres busquen, a través d’aqusts plans, fomentar la lectura i augmentar les habilitats dels alumnes a l’hora de llegir.

Per poder fer aquesta proposta, primer parlarem del centre on aplicariem les activitats i la situació en què es troba. L’escola on ens hem basat per elaborar les activitats és un centre públic de la localitat de Xàbia (Alacant). Aquest té dues línies d’ensenyament, una en castellà i l’altra en valencià. Cal remarcar que en la línia castellana hi ha una presencia notable d’alumnes immigrants, procedents de països del nord d’Àfrica i d’Anglaterra majoritàriament, a més d’algun alumne amb integració tardana. La ràtio d’aquestes classes es de 24 alumnes per classe aproximadament. Aquesta escola compta amb una biblioteca que té nombrosos llibres i que s’actualitza cada curs, dos patis (un gran amb pista d’atletisme, i un petit amb un camp de bàsquet), i un saló d’actes (on solen realitzar-se conferencies i activitats de classe).

Els objectius que prioritzem en la realització d’aquesta proposta son:

- Expressar-se oralment de forma adequada, tenint en compte les característiques de les diferents situacions de comunicació.
- Millorar la destresa en la lectura de textos de tot tipus.
- Augmentar la capacitat creativa del lector.

D’altra banda, per poder avaluar als alumnes, pensem que no s’hauria de fer proves objectives com un examen estàndard o unes activitats que sols tenen un resultat possible. Tot docent hauria de buscar que els seus alumnes puguen reflexionar a través de les lectures, i no sols llegir el que posa i aprendre detalls (que és el que sol eixir als exàmens). Per tant, per poder avaluar als xiquets de forma correcta, seria més convenient manar-los algunes activitats que conviden al lector a reflexionar sobre la lectura, ja que d’aquesta manera anirà més enllà del que posa als llibres. A més, després es poden dur a terme una sèrie d’activitats a l’aula per treballar el llibre i que els alumnes comprenguen millor els continguts, a través d’interaccions entre ells. En resum, dir que hi ha diferents maneres d’avaluar als alumnes, a pesar de que la majoria de mestres sempre usen les mateixes. A continuació, anem a proposar les activitats que hem proposat per a una classe del tercer cicle de primària:

En primer lloc, abans de que els alumnes realitzen la lectura, els portaria a la biblioteca per què pogueren veure la quantitat de llibres que hi ha, i poder elegir aquell que pense cadascú que puga resultar-li més interessant, ja que quan algú llig un llibre que no li agrada no posa interés per aprendre i reflexionar sobre aquest. Una vegada els alumnes hagen observat els llibres que es troben en l’apartat del tercer cicle (ja que la biblioteca té els llibres ordenats per edats), farem una posada en comú on cadascú dirà el llibre que ha escollit i els seus motius. Amb aquesta tasca es busca que els alumnes siguen autònoms i busquen ell llibre que més s’adapte a ells, no elegir aquell que t’obliguen o han agafat els seus amics. A més, pensem que a través d’aquesta activitat els alumnes podran posar més interés en la lectura del llibre, ja que l’han escollit en funció dels seus gustos.

Quant a l’activitat durant la lectura, ha d’estar més enfocada a l’observació de la comprensió del llibre per part de l’alumne i la seua capacitat d’imaginació. Una activitat que proposaria seria la de que els alumnes conten les idees principals del que han llegit, com s’imaginen als personatges principals i l’escena, i com pensen que acabarà la història. D’aquesta manera podrem observar si l’alumne es troba concentrat en la lectura o està passant fulles sense saber el que es diu, i també saber la seua capacitat creativa, gràcies a la informació que expose l’alumne.

Una vegada acabada la lectura, pensem que seria interessant realitzar una tertúlia dialògica, on cada alumne parle un poc del seu llibre, començant amb un resum, i després parlant d’aquells aspectes que li hagen resultat interessants per a comentar. D’aquesta manera, els alumnes poden tindre referencies de cada llibre, i poden estar interessats en llegir altres llibres de forma voluntària. A més, si hi ha dues o més persones que han llegit el mateix llibre, poden comentar diferents aspectes de la lectura i interaccionar entre ells.

Pel que fa a les activitats que proposaria per a fora de l’aula amb una freqüència setmanal, seria la de seleccionar entre els alumnes un llibre, i llegir una hora a la setmana a l’aire lliure, ja que d’aquesta manera pots escoltar de fons el soroll dels pardals i les bufades del vent, que et transmeten tranquil·litat. Quan jo anava a quart de primària vam realitzar aquesta activitat, on cada alumne llegia un fragment de la historia, i tots els alumnes estàvem interessats en saber el que anava ocorrent en la història. Per tant, pensem que amb aquesta activitat, els alumnes estaran més atents a la lectura i tal vegada puguen practicar aquesta activitat al jardí de les seues cases. Com a activitat fora de l’aula de data concreta, he pensat seleccionar el dia de Sant Jordi (23 d’Abril), aprofitant que és el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor. L’activitat que proposaríem per a realitzar aquest dia seria que els alumnes hagen d’escollir un llibre que regalarien a una persona que estimen, justificant la selecció amb els motius que tinguen.

Per últim, proposaria dues activitats per a dur a terme fora de l’escola. En primer lloc, com a activitat en una data concreta, realitzaria una excursió al Jardí dels Vivers de València a la Fira del Llibre (a finals d’Abril), amb l’objectiu de que els alumnes puguen veure diferents xerrades, conferencies, presentacions de llibres, i veure llibres que tal vegada els puguen agradar. D’altra banda, com a activitat recurrent, realitzaria una activitat quinzenal que consistira en anar al bosc a llegir una lectura, per fomentar les classes a l’aire lliure.

Activitats Pla Lector. Segon Cicle

Com tots sabem, incitar a la lectura és un dels principals objectius de la comunitat educativa. A hores d´ara, cada escola té un pla de foment diferent a la resta però tots comparteixen els mateixos propòsits. No obstant això, el disseny d´un pla de foment de la lectura ha de ser fonamental per crear un hàbit als alumnes de la lectura, i a més fer una bona programació de l´educació literària per a dur-ho a terme en les aules amb la introducció de lectures, activitats...

Per aquest mateix motiu, proposaré una sèrie d´activitats per als alumnes del segon cicle de primària tenint en compte tot el que es podria fer tant dins com fora de l´aula, eixides o excursions, aprofitar dates conmemoratives per realitzar diferents tasques innovadores i trencar amb les barreres de l´educació tradicional.

En primer lloc, el centre amb el que vaig a dirigir-me es tracta d´un col.legi relativament menut, localitzat al poble de Daimús i situat als afores de la ciutat. És una institució que compta amb grans instal.lacions com el pati, aul.lari de música i gimnàs però no té una gran ferramenta indispensable que ens proporciona gran bagatge cultural, la biblioteca. El centre disposa de gran quantitat d´alumnat ja que és públic i acull a gent amb tot tipus de necessitats però especialment a gent resident a la població.

Com que el col.legi no compta amb un espai bibliotecari, abans d´imposar un llibre com ho farien la majoria dels professors, es podria fer una eixida a la biblioteca municipal de Gandia amb l´objectiu que els xiquets visitaren les diferents seccions infantil i de primària i els explicaren una mica el funcionament d´aquest entorn amb l´objectiu de potenciar i fomentar la lectura als joves. No obstant això, m´agradaria proposar com feia jo quan era xicoteta, que es sentaren amb grups de 5 persones i sel´s donara com a mínim 10 paraules per formular un conte deixant volar la creativitat i imaginació amb el respecte i col.laboració de la resta de companys. Així mateix, que després isquera el portaveu de cada respectiu grup i llegira el seu microrelat en veu alta amb l´objectiu de mostrar les habilitats lingüístiques i literàries a la resta de companys de classe. Al finalitzar aquesta visita guiada, es deixaria en un estant de la biblioteca, una gran diversitat de llibres adaptats a l´edat dels xiquets perquè ells mateixa foren capaços d´elegir el que més es cridara l´atenció pel títol o fins i tot per les imatges o il.lustracions de la tapa per poder treballar-lo en casa o a classe. 

En definitiva, mostrar-los que la recerca dels llibres pot arribar a ser una tasca molt divertida, gratüita i a la nostra disposició, i que, a més, fa desenvolupar moltes habilitats.

Seguidament, una de les diferents activitats que proposaria durant la lectura del llibre escollit seria que els xiquets cada dilluns només entrar a classe resumirà el capítol llegit i després fora capaç ell mateixa de seguir el conte sense tenir el compte el fil conductor del llibre, és a dir, deixar-se dur per la seua imaginació sobre el què ocorrerà, o que li passa a aquest personatge amb l´objectiu de poder avaluar al xiquet escrivint, expressant-se amb el seu vocabulari i poder saber si acaba d´entendre el que ha llegit per ell soles. Com em feien a mí, els manaria que anotaren a una llibreta totes les paraules desconegudes per a ells per ampliar el seu ventall de coneixements i a més aprendre a usar i buscar les paraules al diccionari, ferramenta que cada vegada està més en desús. No obstant això, podrien dibuixar en un sol full el que els ha aportat eixe capítol amb els personatges, objectes etc...segons la lectura triada.

Per finalitzar el progrès de la lectura dels alumnes es podria fer una eixida a la natura, com per exemple anar a la muntanya o fins i tot a un jardí on els alumnes estigueren sentats en cercle i el professor els ensenyara a respectar els torns de paraula quan un determinat company anara a contar la seua història o mena de resum del conte llegit. Així mateix, els xiquets podrien compartir les diferents opinions dels contes i incitar-se entre uns i altres a llegir. No obstant això, la mestra ha de ser una guia en el xiquet i ajudar-lo a expressar-se mitjançant la intervenció de preguntes relacionades amb el conte prèviament llegit per ella. Exemple: Per què t´ha agradat este conte? Per què l´has llegit? És interessant el que ocorre durant la evolució de la història?...entre altres.

A més a més, fora de les aules es poden fer gran quantitat de tasques, entre elles per exemple la que hem anomenat anteriorment. Podriem proposar que una vegada al mes es fera una representació al saló d´actes del col.legi amb l´objectiu de dramatitzar en veu alta una obra elegida per tota la classe en conjunt així com posar-se en el lloc dels personatges per poder donar-li major dramatització amb la diferent indumentària, objectes i que els pares pogueren accedir a veure l´obra realitzada pels seus fills amb l´ajuda de l´equip del professorat.

També, es podria proposar amb motiu del dia del Llibre (23 d´Abril) fer un conte entre tots els alumnes, és a dir, fer en un full un microrelat cadascun dels xiquets i després unir totes les històries de manera que quan s´acabe el dia puguen tenir el seu llibre de contes a classe i llegir-lo quan els abellisca. Així mateix, podran sentir-se satisfets de cadascuna de les seues creacions i presentar-se al concurs literari que organitza el poble de Daimús i competir amb altres col.legis i compartir la resta de contes amb un públic ample i determinat, la qual cosa fa que no només es quede a l´aula o a            l´escola, sinó que els microrelats es donen a conèixer.

Per finalitzar, com cada any aprofitar que és l´ultim dia del curs per celebrar i commemorar “Santa Paula” patrona del col.legi per fer jocs literaris com “L´illa del tresor” on els xiquets a través de pistes, poemes, versos i frases prosòdiques puguen trobar el definitiu tresor: un llibre magnífic. Açò els servirà per posar a prova els seus coneixements i poder desenvolupar les seues habilitats creatives, la potenciació del treball en equip i a més passar a ser una activitat lúdica i molt divertida. Com tots sabem, aquest joc deu ser adaptat a l´edat dels xiquets. Posteriorment, com que tots no tindran el premi per haver guanyat es proposarà als alumnes fer un marcapàgines on puguen escriure una frase per incentivar la lectura al col.legi on després serà penjat al mural del col.legi totes les seues obres creatives.
Sara García